traseu de anduranță
Piscul Negru - Vârful Lespezi
Pentru cei care vor să își testeze anduranța și să se bucure de o zi în natură și de peisaje spectaculoase, recomandăm un traseu cu o diferență de nivel de 1350 m – Complexul Turistic Piscul Negru-Vârful Lespezi, cu urcare prin Piciorul Lespezi (Șaua Lespezi are câteva pasaje mai expuse care nu sunt recomandate turiștilor). Fiind al cincilea cel mai înalt vârf din țară, Vârful Lespezi (2517 m) merită cu adevărat tot efortul depus pentru a îl atinge. Cu o urcare destul de abruptă, întâi prin pădure, apoi prin jnepeniș și golul alpin, traseul este unul care nu necesită tehnicitate, ci doar condiție fizică.
Traseul are cu cea mai mare diferență de nivel în cei mai puțini kilometri și urcarea este una susținută, dar peisajul care ți se desfășoară la picioare de pe vârf merită efortul depus. Urcarea, ce durează aproximativ 4 ore și jumătate, în funcție de condiția fizică, începe din zona Complexului Turistic Piscul Negru, unde poți lăsa mașina în parcarea amenajată de pe partea stângă sau jos, în stânga complexului.
Din acest punct începe traseul spre Vârful Lespezi. După ce treci de o clădire abandonată, și treci prin spatele vechii mine, urcarea se face prin pădure urmând marcajul cruce roșie (Piscul Negru-Șaua Podeanu). După aproximativ o oră, golul alpin își face apariția și o dată cu el și primul punct de reper – Stâna Lespezi. De aici, traseul urmează marcajul punct roșu (marcajul triunghi roșu fiind cel care duce spre vârf prin Șaua Lespezi). Drumul continuă în urcare pentru o bună bucată de vreme.
Un alt punct de reper al traseului este săritoarea, o formațiune stâncoasă de 4-5 metri ce poate fi ocolită vara sau, dacă mai ai putere după atâta urcare, poate fi abordată cu mare grijă. Iarna este recomandat să ai echipament special cu corzi și hamuri, riscul de avalanșă în această zonă fiind destul de ridicat. Odată ajuns în vârf, sub picioare ți se desfășoară o adevărată splendoare. La baza nordică a masivului se vede Lacul Călțun de un albastru extraordinar, refugiul, dar și toată valea până departe în zare. De jur împrejur pot fi văzute Vârful Lăițel (2390 m), Vârful Cornul Călțunului (2511 m), așa numitul vârf geamăn al Vârfului Lespezi, și Vârful Negoiu (2544 m), al doilea cel mai înalt din țară.
Pentru cei mai curajoși, există opțiunea de a aborda și Vârful Cornul Călțunului spre care încă nu există un marcaj turistic, dar care vara poate fi urcat. De aici, faci cale întoarsă până la Piscul Negru, o coborâre de aproximativ 4 ore.
