poezie la poalele muntelui
Lectură poezii Ion Barbu
Dacă vrei să te bucuri de natura de la poalele muntelui, dar să te relaxezi, fără să faci drumeții sau vreun sport anume, noi îți punem la dispoziție o bibliotecă ce cuprinde nume de scriitori din zona Argeșului și nu numai.
Te poți deconecta de zgomotul orașului și te poți încărca cu energie în timp ce citești o carte, în liniștea pădurii sau având pe fundal susurul râului de lângă Poiana Mucenicului.
Recomandarea noastră de astăzi sunt versurile lui Ion Barbu.
Cunoscut și sub numele de Dan Barbilian, Ion Barbu (născut în Câmpulung în 1895), unul dintre cei mai cunoscuți scriitori interbelici din România și reprezentant al modernismului românesc, a fost deopotrivă scriitor și matematician. Deși teza de doctorat din 1929 a fost legată de matematică și mai apoi cariera lui Ion Barbu s-a îndreptat spre Facultatea de Științe din București unde a fost profesor de algebră, poezia ocupat un loc special în viața lui. Despre cele două poetul spunea că „acolo unde geometria devine rigidă, poezia îi oferă un orizont spre cunoaștere și imaginație”.
Fiind foarte apropiat de Tudor Vianu, Ion Barbu și-a făcut debutul în poezie ca urmare a unui pariu când, plecați la Giurgiu, îi promite bunului său prieten că va scrie un caiet de poezii. Două dintre cele mai cunoscute poezii ale sale sunt ”După melci”, care a apărut în 1921 în revista ”Viața Românească”, și ”Riga Crypto și lapona Enigel”, o baladă, ”un Luceafăr întors” cum însuși poetul o numește.
Criticii literari spun că operele lui Ion Barbu, mai ales cele din a treia etapă a scrierilor lui, cea ermetică, sunt foarte mult influențate de matematică. În această perioadă el dă un înțeles profund versurilor și le schimbă semnificațiile așa cum termenii substituie cifrele în matematică.
În biblioteca nostră găsești volume de poezii ale scriitorului Ion Barbu și nu numai, pentru a te putea delecta cu versuri și a te bucura de un moment de liniște la poalele Munților Carpați.