traseu de o zi

Valea lui Stan

Dacă te oprești la prima curbă ac de păr de pe Transfăgărășan, imediat cum începi să urci spre Barajul Vidraru și urmezi marcajul turistic punct roșu, o să ai ocazia să descoperi un canion spectaculos. Fiind singurul canion amenajat din Munții Făgăraș, Valea lui Stan oferă o doză bună de adrenalină prin scările metalice, pasarelele, cablurile care ușurează trecerea turiștilor printre cascade, pereți de stâncă verticali și multe ochiuri de apă. Traseul este unul de dificultate medie și poate fi parcurs de primăvara până toamna târziu, iarna fiind nevoie de echipament special.

Aflat cam la jumătatea distanței între Poiana Mucenicului și Barajul Vidraru, Valea lui Stan este un traseu spectaculos care te conectează cu natura și te încarcă cu energie. Este un traseu ideal pentru o zi de evadare din cotidian, un circuit (Valea lui Stan – Poiana Călugărița – Baraj Vidraru – Valea lui Stan) care poate fi parcurs în aproximativ 5 ore.

Accesul către intrarea pe traseu se face cu mașina, care poate fi parcată pe marginea drumului, în afara carosabilului. De aici, preț de 30 de minute se merge urmând firul apei, fie prin vale (dacă nivelul apei este scăzut), fie pe lângă. Până la intrarea efectivă în canion, drumul este presărat cu ochiuri de apă și cascade. Traversarea canionului se face urmând scările și pasarelele montate pe traseu. Există o porțiune scurtă care poate fi ocolită prin pădure, dacă nivelul apei nu permite trecerea, urmând poteca amenajată. După ce parcurgi întregul canion, care are aproximativ 2 km, începe o urcare prin pădure până în Poiana Călugărița. De aici drumul coboară prin pădure, trece pe lângă fosta cabană Călugărița și apoi urmează conturul Lacului Vidraru până la baraj. Din acest punct, coborârea spre mașină se face pe Transfăgărășan.

Noi recomandăm traseul Valea lui Stan celor care vor să petreacă o zi în natură, să se bucure de peisaje minunate și să se relaxeze preț de câteva ore în aer curat de munte.

Valea lui Stan, traseu, Poiana Mucenicului, construim amintiri